Sørens hjørne

Homeassistant

Home Assistant (HA) er open source smart home styresystem, som du kører lokalt på f.eks en Raspberry Pi. Der er rigtig stor opbakning til systemet og et hav af integrationer og tilføjelsesprogrammer. Samtidig kan du lave dit eget Dashboard(s), dine egne rutiner, automatiseringer og alarmer.

Det som går igen ved læsning af folks erfaringer er, at der er en stejl læringskurve. Det vil jeg gerne medgive. Derfor er det lækkert, at der er ildsjæle over alt i form at youtube videoer, facebook grupper og god gammeldags hjælp fra andre medlemmer i diverse fora. Når først du har fanget meningen med galskaben, så har du et virkelig stærkt værktøj, hvor du kan gøre næsten alt. Endnu en bonus er, at du f.eks. kan lave en rutine, som får en Sonoff sensor til at tænde en Hue pære, eller en ikea kontakt slukker for en Lidl plug.

Det vigtige er dog, at dit smarthome arbejder for dig og ikke skaber mere bøvl og ballade end nødvendigt. Lav ikke automatiseringer for automatiserings skyld, lav dem for din egen skyld, så de giver mening for dig (og din familie). På samme måde gælder det dit Dashboard. Du kan få rigtig meget info, men er det nødvendigt?
Da jeg startede, der havde jeg alt på et dashboard. Kontakter og status på lys, temperaturer, luftfugtighed, bevægelsessensorer og meget mere. Mit dashboard blev mildest talt uoverskueligt og ubrugeligt. Jeg prøvede også at lave et dashboard pr rum. Igen blev det lidt det samme.

Nu har jeg egentligt kun styring af lys og andre nødvendige info. Det er jo ikke nødvendigt for mig at se, at der ikke er bevægelse i samtlige rum. Så på den måde er det blevet meget begrænset info jeg ser.

Jeg har et dashboard:

  • pr rum til styring af lys samt visning af temperatur.
  • til styring af radiatorerne.
  • til monitorering af energiforbruget (HA's eget)

Jeg kan godt lide at se gårsdagens strømforbrug. Dette hentes via EL-overblik.
Samtidig beregner jeg også mit forventede strømforbrug for ugen. Hvis det er fredag, så vil det forventede forbrug bestå af de aktuelle værdier for man-, tirs-, ons-, torsdag og det gennemsntilig forbrug for fre-, lør, og søndag. Den rammer ret godt

Jeg har lidt info på mit serverskab og diskplads.

Det er den viden jeg har brug for her-og-nu

.

Slutteligt skal jeg kunne skifte radio nemt og bekvemt