Sørens hjørne

Den usmarte smarte elmåler, i det smarte hjem

Hvorfor har jeg en smart elmåler i mit hjem, når jeg ikke kan få adgang til dataen med det samme? Ja eller nej, jeg kunne vente en dag og se mit forbrug via energifyn, men når jeg allerede har et veludviklet Home Assistant-system, ville det være en skam ikke at få dataen ind med det samme.

Jeg henter allerede data fra El-overblik, men af og til oplever jeg problemer med at få gårsdagens data. Mit forventede forbrug rammer generelt plet. Hvis det er torsdag, beregner jeg forventet ugeforbrug ved at summere det faktiske forbrug fra mandag, tirsdag og onsdag og tilføje gennemsnitsforbruget for torsdag, fredag, lørdag og søndag. Dette giver mig en præcis måling. Sidste uges forbrug er en simpel sag uden mange komplikationer.

Men hvad med mit strømforbrug i den seneste time? Det kan jeg ikke se (eller kunne ikke se). Er det nødvendigt? Det er et spørgsmål uden relevans for mig.

Selvfølgelig kunne jeg gå ud og trykke på elmåleren hver time med min Landis+Gyr E360, men det kommer næppe til at ske.

Der er en port i bunden af elmåleren. Jeg har undersøgt specifikationerne for denne port og set, hvordan jeg kunne lave et kabel til den, men det virker for kompliceret på dette tidspunkt.

Det, der gør elmåleren virkelig smart, er det lille "vindue" i midten af boksen.

Teksten er lidt uklar, men der står "1000 imp/kWh." Det betyder, at hvis den blinker 1000 gange i timen, så er der blevet brugt 1 kWh. Et blink i timen repræsenterer 1 watt.

Problemet i starten var, at den ikke blinkede. Efter lidt mere research kontaktede jeg VoresElNet, som står for forsyningen her på Fyn (N1 i Jylland, Trefor i trekantsområdet, osv.). De bad mig om at sende en e-mail, og tre dage senere begyndte den at blinke. Det var fantastisk. Så langt, så godt.

For at integrere den med min Home Assistant, brugte jeg min foretrukne mikrocontroller, D1 Mini. Jeg bestilte forskellige lyssensorer for at fange blinkene, men jeg endte med at bruge en LM393 lyssensor.

Jeg indså hurtigt, at lyssensoren var lidt besværlig, så jeg fjernede dioden ved hjælp af min loddekolbe og satte i stedet en ledning. Nu kan jeg skjule min D1 og lysmålerens bord og kun have dioden fastgjort til min elmåler.

Det tog lidt tid at finjustere det hele. Den endelige løsning ser sådan ud (ja, jeg skal nok justere tapen senere).

Dioden er placeret foran elmålerens blinklys. Potentiometeret er justeret, så jeg kun behøver at tænke på at blinke, og der registreres et blink, hvilket svarer til 1 watt.
Da potentiometeret var meget følsomt, fik jeg en del falske registreringer. Jeg fandt en løsning ved at bruge en Coca-Cola-låg.

Løsningen med låget fra en Coca-Cola.

Min lyssensor opfanger selv det mindste blink og er nu beskyttet mod loftlamper og andet lys, der kan påvirke sensoren.

Kodningen var relativt simpel. ESPHome i Home Assistant tog sig af det mest grundlæggende. Jeg skulle kun skrive en smule kode for at tolke blinkene fra elmåleren og sende meningsfuld data tilbage.

Jeg har oprettet to sensorer. En viser det aktuelle forbrug i realtid, og den anden viser dagens samlede forbrug. "Electricity usage" nulstilles hvert minut, så målingen varer i 1 minut. Hvis der er blevet registreret "12 blink" på 1 minut, så svarer det til 12 * 60 = 720 watt i timen, eller 0,72 kWh. Det samlede forbrug ganges med 0,001 for at konvertere det fra watt til kWh.

Hvor præcist er det så? Det er ret præcist.

Den 16. januar er målingerne helt nøjagtige. Home Assistant registrerer 3,22 kWh, og det samme gør Energifyn. Jeg må have lavet sen aftensmad. Kl. 20 har jeg det maksimale forbrug den dag på 0,63 kWh.

Den 26. januar passer målingerne også nøjagtigt. Begge steder er 5,19 kWh blevet registreret, og kl. 13 er forbruget målt til 0,3 kWh.

Er det altid så præcist? Nej, det er det ikke, men det er virkelig tæt på. Her er et eksempel, hvor tallene var lidt forskellige. Home Assistant viser et samlet forbrug den 24. januar på 5,96 kWh, mens Energifyn viser 5,94 kWh. Forskellen er derfor i den anden decimal. I dette tilfælde er der en forskel på 20 watt. Det kan jeg leve med.

Nu kan jeg se mit forbrug i en nogenlunde realtidsvisning, og jeg kan se mit aktuelle timeforbrug, når denne time er overstået. Alt dette har kun kostet mig 15 kr for min D1 Mini og 5 kr for min LM393 - og det er ret imponerende alligevel.